Praha 6 ztrácí tvář

Konečně! Závěr z konference o moderní architektuře v Praze.



zveřejněno: 17. února 2014
značky: Bubeneč | úřad MČ | Line - Lední medvěd

Na webových stránkách medvědích strůjců se objevila zpráva ze skončené konference. Je z ní jasné, že právě Lední medvěd má být další stavbou oné moderní architektury. Konference tak splnila nepsaný účel.

Nedávno jsme informovali o konání konference "Zahraničí jako inspirace pro moderní architekturu v Praze", kde jsme se pozastavili nad tím, že odbornou konferenci sponzorují  významní developeři a zaštiťuje primátor. Po skončení konference jsme obhlédli internet a zmapovali její dozvuky. Vyjádříli jsme v článcích názor, že celá akce je další z řady akcí medvěda propagujících a ospravedlňujících. Novinka na webu investora Vítězné náměstí, a.s. náš názor potvrzuje. Části článku dále komentujeme.

Citace článku:
Společnost Vítězné náměstí, která realizuje v Praze 6 stavbu Ledního medvěda, byla partnerem odborné konference ekonomického týdeníku Euro a deníku E15 s názvem „Zahraničí jako inspirace pro moderní architekturu v Praze“. Na akci vystupovala celá řada tuzemských i zahraničních odborníků. Z Rakouska dorazil například architekt Albert Wimmer, jehož kancelář připravila územní plán centrálního nádraží ve Vídni ...

Ano, Vítězné náměstí a.s. bylo partnerem konference, ba - což pisatel snad ze skromnosti opomněl - dokonce partnerem generálním. Co se týče "řady" zahraničních odborníků, potom z dostupných informací byl zahraniční vystupující právě jeden - Albert Wimmer. A když už je řeč o Vídni - potom je třeba uvést, že právě Vídeň má dokonalejší a propracovaný systém strategického, územního a regulačního plánu, přičemž je do příprav významně zapojena veřejnost. O tom vypovídá i zpráva z odborné návštěvy na webu primátora Hudečka na Magistrátu města Vídeň v červnu 2013 v rámci Česko-rakouského fóra architektury. V tomto smyslu citujme vídeňskou vícestarostku Mariu Vassilakou:  „Spolupráce s veřejností není zárukou, že vše bude dobře, je ale zárukou, že vše nebude zcela špatně.“

Citace článku:
Konference otevřela otázku současné podoby architektury v Praze v porovnání se zahraničím a absenci nových moderních staveb. Přednášející představili celou řadu zajímavých a inspirativních projektů moderní architektury, které vstupují do stávající zástavby. Všichni se také shodují na tom, že každá stavba s sebou přináší velmi pestré spektrum názorů – některé jsou pozitivní, jiné negativní. Na to jsou architekti zvyklí. „Projekt, který nevyvolá protesty, je špatný,“ řekl na konferenci Albert Wimmer. Podle historika architektury Zdeňka Lukeše se bez protestů neobešla žádná ze staveb, jejichž architektura je dnes považována téměř za ikonickou. Jako příklad uvedl hotel a vysílač na Ještědu Karla Hubáčka, rekonstrukci kostela u Emauzského kláštera Františka Marii Černého nebo Tančící dům Franka Gehryho.

Z průběhu celé konference jsou předloženy dvě myšlenky: Praze chybějí moderní stavby a projekt nevyvolávající protesty je zkrátka špatný. Žádná zmínka o vztahu moderny a památkových zón, žádná zmínka o ohybání územních plánů modernu umožňující. Škoda, že organizátoři nezveřejnili z konference žádné prezentace (nebo dokonce záznam). Ještěd, Emauzy a Tančící dům... Šlo by dlouho diskutovat. S medvědem je porovnatelný spíše jen Tančící dům (v článku zapomněli na Vlado Miluniče?). Oba přesahují půdorys pozemku, oba poberou převážně kanceláře. A tak dále. Ale třeba také prakticky - skleněná fasáda tanečnice se jistě špatně myje, medvědí lamelový kožich na tom nebude o mnoho lépe ;-) Objemově je nárožní Tančící dům ještě na hraně, Lední medvěd vsazený do Kulaťáku však působí nepřiměřeně - brutálně robustně.

Citace článku:
Právě budova Ledního medvěda v Praze 6 aktuálně vzbuzuje vášně. Patří mezi další stavby moderní architektury v Praze. Projekt přinese do centra Prahy 6 nejen ojedinělou architekturu, ale také potřebné rozšíření občanské vybavenosti. Vedle administrativních ploch jsou připraveny prostory pro plánovanou kavárnu, menší obchody a další služby. Před několika měsíci získal projekt Cenu za nejlepší Architektonický projekt roku 2013, která byla udělena v rámci soutěže Stavba roku. Vysokou úroveň kvality tohoto projektu ocenili také renomovaní zahraniční architekti, jako Eva Jiřičná nebo John Eisler.

Konečně! Kýžený vývar z generálního partnerství konference o moderní architektuře v Praze. Aniž bychom se podrobněji dozvěděli, co vše se na konferenci dělo, investor - generální partner konference - má jasno: Lední medvěd je toužená moderní architektura. Otevřená diskuze, přiměřený pohled, uvážlivé posouzení, rozumná míra pokory jsou nahraženy jednoznačným závěrem - pod přílepkem osvícené "ojedinělé moderní architektury" je zdá se možné všechno. Velebení moderny překrývá podivná temná pozadí s pozemky, účelové zásahy do územního plánu, přehlušuje zájmy obyvatel města. Závěrečná zmínka o nově zavedené ceně za nejlepší projekt už nepřekvapuje, stejně jako citace renomovaných architektů (třetí v této souvislosti běžně jmenovaný arch. Lukeš je vynechán, neb již promluvil v předchozím odstavci).




Komentářů ve fóru: 1, přidat nový

Související odkazy:

Euro setkání
Stránky konference "Zahraničí jako inspirace pro moderní architekturu v Praze"
Vítězné náměstí a.s.
Článek na webu investora (generálního sponzora) ke skončené konferenci "Zahraničí jako inspirace pro moderní architekturu v Praze"