Praha 6 ztrácí tvář

Dozvuky konference o moderní architektuře v Praze



zveřejněno: 27. ledna 2014
značky: Bubeneč | Line - Lední medvěd

Po skončené konferenci o moderní architektuře v Praze, kterou financovalo Vítězné náměstí a.s. a účastnil se otec medvěda Radan Hubička, jsme na webu hledali odezvy na proběhlou akci.

Před nedávnem jsme informovali o konání konference "Zahraničí jako inspirace pro moderní architekturu v Praze", pořádané týdeníkem Euro. Na konferenci o moderní architektuře v Praze nás zaujalo sponzorství dvou akciovek - Vítězného náměstí a Central Goup. Vítězné náměstí dychtí po polyfunkčním Ledním medvědovi na Kulaťáku, Central Group má po Praze rozjeto řadu projektů - bytových a rodinných domů a v kontroverznosti některých projektů si s medvědem nezadá. V článku jsme v této souvislosti poukázali na zvláštní záštitu odborné (?) konference  primátora Hudečka a České komory architektů. Z několika stran se ozvaly proti účasti primátora výhrady, celá věc proběhla i tiskem.

Byli jsme zvědavi, jak bude tedy konference probíhat - stránky konference hlásaly účast za základě osobní pozvánky, ale nabízely i možnost zajímat se o registraci. Zájemci však obdrželi vždy krátké oznámení - "děkujeme za Váš zájem, ale bohužel máme v tuto chvíli již naplněnou kapacitu. Pokud se nám uvolní místo budu na Vás pamatovat a zašlu Vám ráda pozvánku." Pokusili jsme se alespoň po skončení konference probrat se internetem a zjistit případné zprávy konference se dotýkající. Jakoby náhodou se hned v den konání konference objevil na webu Prahy kraťoučký propagační článeček mj. s již nepřekvapivými vyjádřeními historika architektury Zdeňka Lukeše o kontextuálnosti a eleganci Ledního medvěda. Právě on přišel již dříve s nápadem zřídit v útrobách medvěda centrum moderní architektury - a tato informace se prvně objevila - kupodivu právě v deníku E15. A Zdeněk Lukeš byl také jedním z řečníků na konferenci.

Mediálním partnerem konference byla TV Metropol, po Euru a E15, další článek mediální skupiny Mladá fronta (připomeňme medvědí čachry v E15). Najít ve Zprávách z Prahy reportáž z konference nebyl problém. Samozřejmě, že se v reportáži - v samém závěru - mihl i Lední medvěd, podle komentáře byl na konferenci "diskutován". Budiž ve výše uvedených případech poznamenán posun - totiž namísto dříve obvyklých oznamovacích vyjádření "medvěd bude dostavěn" se objevuje podmiňovací způsob - "budova by měla být dokončena". Jinak však zůstávají promědvědí argumenty neoblomné.

Ná předkonferenční výtky na svoji záštitu udělené akci reagoval na svém webu hned druhý den i sám primátor. Ospravedlňuje ji podporou "komunikace mezi zainteresovanými stranami (stavitelem, městem a veřejností), zejména v případě velkých developerských projektů či zastavování centra". Kde však na konferenci byla jím zmiňovaná diskuse? Zájemci z řad veřejnosti si její průběh nemohli ani vyslechnout, natož aby mohli diskutovat. S primátorovou větou "Budovy mají bezpochyby obrovský vliv nejen na ráz a atmosféru města, ale i na naše rozpoložení, náladu, kvalitu života" nelze jinak, než souhlasit. Podle našeho názoru k tomuto Lední medvěd příliš nepřispěje.
 
Po magistrátu byla druhým zaštiťujícím Česká komora architektů, podle programu konference měl vystoupit i její předseda Ing. arch. Josef Panna. Nevystoupil. Dva dny před konáním konference byl představenstvem z předsednické funkce ČKA odvolán, k tomu vedly "rozdílné představy většiny členů představenstva na způsob vedení a úkolování kanceláře ČKA a vlastního vedení Komory". Zda se někdo z ČKA diskutované konference zúčastnil, nám není známo, ale je možné, že záštita ČKA tak zůstala jenom na pozvánce konference.

Ať se strýček Gůgl snažil jak se snažil, zmínku o konferenci nalezl jen v emotivním blogu arch. Jiřího Geberta, a potom v interpelaci Petry Kolínské předložené na Zastupitelstvu HMP primátorovi Hudečkovi ohledně jeho záštity na konferenci, kde mj. uvádí pozadí celé kauzy Lední medvěd. Že by internet skrýval někde záznam z konference či alespoň prezentace řečníků jsme nedoufali - a také jsme je, a ani nic dalšího, nenalezli.
 
Těsně před konferencí v místě konání obdrželi všichni účastníci dopis Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví primátorovi a České komoře architektů a dopis občanských sdružení účastníkům konference. Texty dopisů jsou pod článkem.
  
V součtu všech dostupných informací musíme zopakovat dojem z doby před konferencí. Pokud jsou partnerem pořadatele silní developeři, jsou potom na velkou pováženou smysl a odbornost konference o architektuře. Jde spíše o další tlak a mediální masáž zdůvodňující související protlačované změny územního plánu, resp. neúměrné zvyšování "vytěžitelnosti" území ve prospěch developerů. Vítězné náměstí i Central Group kují za mediální podpory Mladé fronty jednoduše svá želízka v ohni a primátorská "podpora" není namístě.




Přidat do fóra komentář ke článku

Připojené dokumenty:

[23. 1. 2014] Interpelace primátora Hudečka přednesená Petrou Kolínskou na téma primátorovy záštity EuroSetkání  (soubor PDF, 27 kB)
Zdroj: Facebook SZ P6
Dopis Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví primátorovi a předsedovi ČKA. Připodepsala i další sdružení či jednotlivci.  (soubor PDF, 153 kB)
Zdroj: Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR
Dopis o.s. Bubeneč sobě účastníkům konference. Připodepsala i další sdružení či jednotlivci.  (soubor PDF, 80 kB)

Související odkazy:

Euro Setkání
Webová stránka konference Zahraničí jako inspirace pro moderní architekturu v Praze, 16. ledna 2014
TV Metropol
[17. 1. 2014] Události z Prahy na TV Metropol - zpráva z konference "Zahraničí jako inspirace pro moderní architekturu v Praze"
Tomáš Hudeček
[17. 1. 2014] Článek primátora Tomáše Hudečka po skončené konferenci "Zahraničí jako inspirace pro moderní architekturu v Praze"