Praha 6 ztrácí tvář

Do Strnadova zahradnictví vstupuje čínský investor



zveřejněno: 1. dubna 2016
značky: Veleslavín | Vokovice | územní plán | rychlodráha | Strnadovo zahradnictví

V textu jedné z 30 obchodních dohod uzavřených na jednání ekonomického fóra konaném na pražském Žofíně při příležitosti návštěvy čínského prezidenta se objevuje i Strnadovo zahradnictví.

O lukartivní pozemek již bývalého Strnadova zahradnictví mají čínští investoři velký zájem. Zcela v souladu s celoměstsky významnou změnou územního plánu Z-2590 tak znovu ožívají  plány na vybudování centrálního veřejného prostoru, který chybí v oblasti na rozhraní Veleslavína a Vokovic, pekingští developeři zde plánují  vybudovat Náměstí nebeského klidu. "Díky navážce, která do podoby apelplacu zarovnala horní část parcel, je už  vpodstatě vše připraveno", pochvaluje si zástupce investora Ču Ťin-lej, "zbývá už jenom zahrnout Buštěhradskou trať, která stavbě překáží".

Zdálo se, že je její zatunelování je v nedohlednu, nicméně ve středu 30. března 2016 uzrála na radnici Prahy 6 nová strategie: radnice vyslyšela hluboký zájem investora a kontroverzní železnici z prostoru zahradnictví zcela vymístí - totiž povede nikoliv zahloubeným tunelem de facto středem Strnadova zahradnictví, ale vrtaným tunelem pod střešovickým kopcem. Z možnosti uvolnění prostoru jsou investoři nadšeni, nic jim nebude bránit ve smělých budovatelských plánech a navíc jsou připraveni v případě, že selžou dotace z EU, na tunel pod Střešovicemi i finančně přispět.

V dolní části podél potoka vznikne kaskáda Tři soutěsky a orientální zahrada s bambusovým hájem a pagodami. Aby mohly tyto stavby dosáhnout potřebného vertikálního efektu, je třeba navýšit koeficeinty zastavěnosti z C na E. To se zruční čínští lobbisté snažili protlačit jednáním Zastupitelstva hlavního města Prahy 31. 3. 2016. Z neznámých důvodůse jim to však nepodařilo, ač od paní primátorky Krnáčové získali klíč od celé Prahy. Vzhledm k tomu, že biologický posudek v celém dotčeném území potvrdil přítomnost krtka zahradního, čekáme již jen na pandu.




Komentářů ve fóru: 1, přidat nový

Připojené dokumenty:

[30. 3. 2016] Komise strategického rozvoje podporuje mezi Hradčandou a Veleslavínem trasu "V3" - raženým tunelem pod Střešovicemi  (soubor PDF, 193 kB)
Zdroj: Zápis Komise strategického rozvoje
[31. 3. 2016] Příloha č. 3 k usnesení Zastupitelstva HMP - navýšení koeficientu zastavěnosti Strnadova zahradnictví  (soubor PDF, 551 kB)
Zdroj: Web magistrátu