Praha 6 ztrácí tvář

Fórum - podle data

20. října 2020 12.11 přidat komentář Komíny sladovny těsně před svým koncem v... (obrázek)
Komíny sladovny těsně před svým koncem v roce 2007. Demolici sladovny jsme uvedli v seznamu památkových ztrát Prahy 6 v začátcích naší iniciativy.
Související články:
Pět let je Podbaba bez komínů sladovny
Sladovna v Podbabě? Namísto repliky panelák s drátěnými rourami. Radnice? Zatím nic.
20. října 2020 0.21 odpovědětRE: Komíny sladovny těsně před svým koncem v... (Novák Darko)
Nevím jestli se kdo ještě podívá na odkazy. V roce 1969 jsem jako montér tyto Kohouty neboli Točáky sám osobně vyráběl na dílnách v Olomouci a potom sem je montoval v Dejvicích na sladovně.
Původní staré které tam byly už na spadnutí a já jsem musel vylézt na komín a rozebrat a lanem kusy posílat dolů. Potom se lanem vytáhly nové díly na komín a tam se pospojovali. Byla to krásná práce a když jste stáli na vrcholu tak byl krásný rozhled na Vltavu a Prahu. Když byl můj syn malý a byly jsme na návštěvě ZOO v Praze se synem tak jsem mu ty komíny ukazoval a vzpomínal jsem jak jsem je vyrobil a namontoval. Byla nás parta ze Strojobalu Olomouc. Je to krásná vzpomínka na časy montáží a protestů v Srpnu 1969.
Zbytky těch komínů jsou již torzo a je na nich vydět jak jsou nýtované, Všechny ty plechy a jonstrukce byly na komíně ručně sestaveny snýtovány a uloženy. Natřeno to bylo už z dílen ale určitě se to muselo někdy přetřít , protože ta barva by tak dlouho nevydržela. Vše šlo vyrobit a udělat ručně