Praha 6 ztrácí tvář

Radnice: jsou jen jedny peníze

Praha6, 24. ledna 2013

zveřejněno: 28. ledna 2013
značky: úřad MČ

Před několika dny přišla mezi radničními novinkami upoutávka na pořad ČT Studio 24. Redaktorka rozmlouvala se starostkou Marií Kousalíkovou na téma prodeje pohledávek firmy Borsay v hodnotě přes 20.000.000 Kč. V ten samý den se konalo mimořádné zastupitelstvo k této věci.

O dluhopisy firmy Borsay je velký zájem. Koupit je má Radek International

Praha - Praha 6 prodá pohledávky za akciovou společností Borsay, která městské části dluží skoro 21,6 milionu korun. Koupit je chce firma Radek International, s. r. o., se sídlem v Chomutově. O této firmě rozhodlo zastupitelstvo. Jde přitom o část dluhopisů z kauzy bývalé společnosti Key Investments, které Praha 6 v minulosti svěřila 400 milionů korun. O dluhopisy, které jsou podle šéfredaktora České pozice Istvána Léka zcela bezcenné, se přihlásily tři firmy, z nichž dvě spolu evidentně spolupracovaly.

Firma Key Investments investovala peníze městských částí do velmi problematických firem. "Jedna z firem, do jejichž dluhopisů investovala Key Investments, měla ke konci roku zaplatit 23 milionů Praze 6," upřesnil šéfredaktor České pozice István Léko. Jednalo se konkrétně o firmu Borsay, která se potýkala s finančními problémy a peníze nezaplatila. V této situaci může věřitel dát firmu do insolvence.

Přestože byly dluhopisy firmy bezcenné, přihlásili se o ně tři zájemci. "Firma Borsay je před bankrotem. Podivné je, že všechny tři firmy chtějí koupit tyto dluhopisy za plnou cenu," dodal Léko. Sám upozorňuje, že dvě nabídky ze severních Čech jsou si velmi podobné a dokonce se v nich objevují navlas stejné chyby.

Jde nám hlavně o navrácení investovaných peněz, tvrdí starostka

Praha 6 na dnešek svolala zastupitelstvo, aby odsouhlasilo prodej této pohledávky, která je majetkem obce. Starostka Prahy 6 Marie Kousalíková (ODS) dodala, že jí příliš nezáleží na pozadí firmy, která dluhopisy odkoupí. "Nejsem nikdo z těch, kdo by měl hlídat, zda je firma taková nebo nějaká. Momentálně mi skutečně záleží na tom, aby Praha 6 dostala finanční prostředky," zdůraznila.

Nesouhlasí také s tvrzením, že by dluhopisy byly bezcenné. "My je máme odhadnuté samozřejmě na nižší hodnotu. Nikdy na trhu nebyly, tak nemůžeme říct, že mají tržní hodnotu nulovou," míní. Sama návrat investovaných peněz bere jako "zázrak". Dluhopisy firmy Borsay ale vlastní také Praha 10 a jedna zdravotní pojišťovna, která je v likvidaci. Podle Léka se jedná dohromady o 50 milionů korun. Zajímavé je, že tři zmínění zájemci o dluhopisy neoslovili ani Prahu 10 ani pojišťovnu, tvrdí Léka.

István Léko, šéfredaktor České pozice:
 
"Kdybych byl radním na Praze 6, tak určitě bych se ptal, odkud ty peníze jsou. Mám informace, že rada dnes odsouhlasí prodej dluhopisů firmě Radek International, která má za rok obrat sto tisíc korun. Kde ona vezme těch 23 milionů?"

"Ze všech držitelů dluhopisů budou zahojeni pouze politici z radnice Prahy 6, tak já evidentně vidím, že někdo chce pomoci dotčeným politikům na Praze 6," míní. Firma Radek International, která dluhopisy odkoupí, požadované miliony podle Léka nemůže mít. "Neexistuje jediná banka, která by jí půjčila plnou cenu na dluhopisy firmy Borsay. To znamená, že někdo v pozadí musí ty peníze do Radek International nalít a ta je pošle do Prahy 6," spekuluje Léko.

Společnost má zajímavou minulost

Firma Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli údajnému zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) a také spekulacím o kapitálové účasti v pražském fotbalovém klubu Slavia. O firmě se hovořilo i v souvislosti s tehdejším ministrem průmyslu Martinem Kocourkem (ODS). Kauza vyvrcholila jeho odchodem z vlády.


Tolik průvodní článek ke Studiu 24 na webu České televize, na který vede odkaz z radničních novinek. Budiž vedení radnice pochváleno, že toto kontroverzní téma vypustilo. Tím však chvála končí. Večer jsme sledovali internetový přenos avizovaného mimořádného zastupitelstva k této záležitosti. Záznam z tohoto jednání na internetu dosud není, je možné, že během několika dnů na odkazované stránce záznam naleznete. Mrkněte se na něj. Jednání bylo plné  procesních dohadů, technických poznámek, přerušení, kdy nebylo jasné, co se schvaluje, co se může schválit a kdy. Původní program například neumožňoval interpelace občanů, po "přestřelce" nakonec "hlas lidu" zazněl. Byl zpestřen např. sporem radního Ayebouy s řečníkem, zda přednášené souvisí s projednávaným tématem.

Jednou z perliček bylo procesní ukončení argumentačně bohatého vystoupení zastupitele-opozičníka Maška za TOP09. Překročil časový limit svého příspěvku. Následně si TOP09 vyžádala přestávku na poradu klubu. Z té vyšel p. Mašek jako nový předseda s přednostním právem vystoupit s diskusním příspěvkem kdykoliv ;-) Tím mohl svoje vystoupení dokončit.

Je překvapivé, jak někdy radnice lpěla na podobných malichernostech (délka příspěvku), zatímco porušila řadu podstatných bodů jednacího řádu (lhůta na svolání zastupitelstva je 10 dnů, ve skutečnosti bylo dnů 8, podklady pro jednání - nabídky firem - dostali zastupitelé teprve den předem). Zdůvodněním (spíše výmluvou) bylo, že jednací řád je přísnější, než zákonný předpis, a zákon dodržen byl. A samozřejmě celá záležitost spěchá...

Rozhodující většinu zastupitelů nakonec původ 23.000.000 Kč, za které nemajetná firma Radek International dluhopisy firmy Borsay odkoupí, nezajímal, stranickou kázeň dodrželi. Snad tedy bude alespoň onen starostkou zmiňovaný "jeden dům v Břevnově" opraven...




Přidat do fóra komentář ke článku

Připojené dokumenty:

Program mimořádného zastupitelstva  (soubor DOC, 24 kB)
Zdroj: Praha 6
Radek International - výpis z obchodního rejstříku  (soubor PDF, 49 kB)
Zdroj: Výpis z obchodního rejstříku

Související odkazy:

Studio 24 ČT
Studio 24 na ČT se věnovalo prodeji pohledávek firmy Borsay
Česká pozice
Key Investments: Dostanou klienti další úder? Jak kdo. Politikům z Prahy 6 se naskytla pohádková příležitost prodat bezcenné dluhopisy za plnou cenu. Nespadla ovšem z nebe.
Praha 6
Oficiální stránka na webu radnice ke kauze Key Investments. Data a fakta. Chronologie vztahu mezi Městskou částí Praha 6 a Key Investments a.s. Je zde uložena řada dokumentů, nemáme nástroje ani sílu zjistit, zda jsou všechny.
Wikipedie
Stránky na Wikipedii věnované společnosti Key Investments. Zmínka je i o obchodu s radnicí Prahy 6 (pro Prahu 6 nepříliš vydařeném)
IHNED.cz
Praha 6 má u Key Investments 300 milionů. Škoda nám nevznikla, tvrdí starostka. Podívejte se i na pěknou fotogalerii. (Nyní chybí od KI už jen méně než 200 miliónů).
SZ Praha 6
K porušení jednacího řádu při svolání mimořádného zastupitelstva ve věci odprodeje dluhopisů firmy Borsay hovoří tisková zpráva opoziční Strany zelených
Denní zpravodajství o veřejných zakázkách
Web vz24.cz se zajímá o veřejné zakázky a finance a průšvihy s nimi spojené. Key Investments nemůže chybět.