Praha 6 ztrácí tvář

Půdní vestavba = konec zahrady?



zveřejněno: 22. ledna 2014
značky: Bubeneč | úřad MČ | zeleň | životní prostředí

V poslední době frčí budování bytů na půdách prvorepublikových činžáků. Půdy se budují i v obecních domech nově určených k privatizaci. Nové bydlení znamená novou potřebu parkování. Ve jménu parkování má padnout i nějaká ta zeleň.

Kdo prochází ulicemi prvorepublikové zástavby Dejvic či Bubenče, jistě ví, jak jsou přecpané parkujícími auty. Parkuje se, kde se dá. Nové příležitosti k bydlení v podkroví vyvolávají i novou potřebu parkování. Ulice už další auta zkrátka nepoberou, hledá se jinde. Půdní vestavba se chystá i v domě ve vlastnictví obce ve Verdunské 30. Dům patří mezi domy, o jehož privatizaci bylo rozhodnuto již v roce 2003, avšak jeho prodej byl odložen z důvodu "sousedství s pozemkem připravované výstavby polyfunkčního objektu na Vítězném náměstí". Ponechání domu v majetku MČ "je nezbytné z důvodů snazší možnosti realizace záměru", jak praví příloha č. 4 usnesení ZMČ 154/03 ze 7. 11. 2003. (Souvislost s medvědem je zřejmá, nyní ji však nechme stranou). Nyní se zdá, že si nájemníci na privatizaci domu počkají až po dokončení vestavby - radnice dalšími byty může přilepšit rozpočtu.

Parkování pro budoucí obyvatele má pomoci vyřešit vyřešit zahrada ve vnitrobloku příslušející k sousednímu roháku. Je to tedy spíše zahrádka - o ploše 250 m2. Pro dům a i vnitroblok je však osvěžující oázou. Vlastní dvorek a zahrádku odděluje cihlová zídka, z rozlehlého trávníku vyrůstá několik keřů, dětem může sloužit pískoviště. V samotném rohu vévodí zahradě mohutná lípa, pod ní je ještě původní cihlová podstava pro lavičku.

Všechny zmiňované pozemky patří HMP a MČ Praha 6 je má svěřeny ve správě. Majitel se o pozemky výrazně nestará, trávu řadu let neseká, garáže ve dvoře Verdunské 30 už dlouhá léta chátrají. Rohák je již zprivatizován, nyní radnice chystá prodej pozemku pod domem a přilehlého dvorku vlastníkům bytových jednotek. Zahrada na dvorek roháku navazuje, avšak radnice zamýšlí zahradu využít jako parkoviště právě pro nové sousedy v půdní vestavbě vedlejšího domu. Tak jest psáno v důvodové zprávě v usnesení zastupitelstva č. 316/13 z 10. dubna 2013 týkajícího se prodeje pozemku pod rohákem: "Pozemek parc. č. 1117 - zahrada, který souvisí s domem č.p. 910, bude využit městskou částí Praha 6 pro vybudování parkovacích stání pro potřeby půdních vestaveb v sousedním domě č. p. 941, Verdunská 30, při zachování zeleně."

Sice  se hovoří o "zachování" zeleně - avšak při pohledu na dotyčné dvorky usoudíte, že vzhledem k velikosti pozemku tam nějaká zeleň těžko ještě zbyde. Nebude mít "zachovaná zeleň" podobu nechvalně známých betonových megakvětináčů z Prahy 5? Je oprávněné ubírat ve vnitrobloku zeleň ve jménu zajištění parkování pro obyvatele chystané půdní vestavby? Není rozumné - pokud není kde zajistit budoucím novým obyvatelům parkování - další příležitosti k bydlení nevytvářet? Neměla by radnice smluvně zajistit bezplatné parkování rezidentům v podzemních garážích chystané polyfunkční budovy? Neměly by ve vnitroblocích naopak nové, i když drobné, plochy zeleně vznikat? Osud malého zeleného trojúhelníku budeme nadále sledovat.




Přidat do fóra komentář ke článku

Připojené dokumenty:

Usnesení ZMČ č. 316/13 mj. o využití zahrady 1117 pro parkovací stání  (soubor DOC, 12 kB)
Zdroj: MČ Praha 6