Praha 6 ztrácí tvář

Ohrožený architektonický skvost dostane novou šanci

Deník.cz, 11. října 2015

zveřejněno: 13. října 2015
značky: Hanspaulka | památky | vily mizející

Průběžně se snažíme sledovat osudy některých vil. Některé již nenávratně z tradičního prostředí zmizely, některé podléhají nerůznějším stavebním úpravám. Přebíráme z Deníku článek o dvou vilách na Hanspaulce - Čenkově a Košťálově, i když ty zřejmě zcela nezmizí.
Praha - Radnici Prahy 6 konečně došla trpělivost. V posledních letech stále častější přestavby unikátních funkcionalistických vil v osadě Baba v Dejvicích donutily vedení městské části k razantnímu kroku: požaduje překlasifikovat plošnou ochranu zdejšího souboru staveb na individuální ochranu jednotlivých objektů. Dosud má Baba status městské památkové zóny, která byla vyhlášena v roce 1993.

"Způsob plošné ochrany je v dnešní době zcela nedostatečný," prohlásila místostarostka Prahy 6 Eva Smutná (TOP 09). Přísnější ochrana by měla do budoucna zabránit degradaci cenných staveb. S tímto postupem souhlasí i odborník na památkovou péči a vysokoškolský pedagog Richard Biegel. "V principu to je jediné řešení. Tento krok se měl udělat už dávno, včera bylo pozdě. Stávající ochrana památkové zóny je naprosto nedostatečná," řekl historik umění Biegel. Podle jeho mínění je osada Baba evropský unikát a každý dům je originál. "Je to galerie pod širým nebem a v galerii také chráníme každé dílo zvlášť," dodal. Radnice však nemůže rozhodovat o změně památkové ochrany sama.

Jedinou možností pro radnici Prahy 6 je podání návrhu na změnu ochrany. Poslední slovo tak bude mít ministerstvo kultury. Že by tuto žádost ale smetlo ze stolu, si Praha 6 nepřipouští. "Bude možné pružně reagovat na různý stav zachování objektů a současně patřičně akcentovat jejich konkrétní individualitu," myslí si Smutná. Kdy by k tomu mělo dojít, si však nikdo netroufá odhadovat. O potřebě více chránit vzácnou funkcionalistickou architekturu na Babě se začalo opět mluvit poté, co vyšlo najevo, že v nedávné době proběhla demolice částí dvou vzácných vil známých jako Čeňkova a Košťálova vila v ulici Na Ostrohu.

Na magistrát se obrátilo sdružení

Přestavby si všimli sousedé nových majitelů Čeňkovy vily, kteří zkontaktovali místní občanské sdružení Pro Hanspaulku. Jeho zástupci po obhlídce rekonstruovaného domu se pak obrátili na ředitele odboru památkové péče magistrátu. "Domníváme se, že mohlo dojít k účelovému pochybení investora, který požádal o vydání takzvaného závazného stanoviska. V žádosti je uvedeno, že dům má tři nadzemní podlaží, což není pravda," je přesvědčen vedoucí občanského sdružení Michal Pokorný. Podle něj došlo k zásahům, které zapříčinily, že dům už nebude možné zapsat jako kulturní nemovitou památku.
 
Hlavním problémem je podle Pokorného zbourání architektonického prvku zvaného kapitánský můstek, což je zastřešení východu na plochou funkcionalistickou střechu. Místo toho má údajně na Čeňkově vile vzniknout "terasový bar". "Takže se stavba nenávratně zničila," tvrdil Pokorný.

Architektka demolici odmítá

Také v Košťálově vile, která leží jen několik desítek metrů opodál, se nyní pracuje. Architektka Magdalena Rochová z kanceláře J.R.A., která zde opravu projektovala, ale odmítá, že zde dochází k demolici části domu. Jeho vzhled se prý nijak nezmění. "Objekt se nedemoluje, záleží nám, aby byl ponechán původní funkcionalistický vzhled," uvedla. Vnitřní prostory domu jsou údajně ve špatném stavu. "Přáli bychom vám vidět stávající stav vnitřních nenosných příček, instalací, povrchů, výplní a podobně včetně masivních plísní a degradací vlhkostí," uvedla.

S projektem podle jejích slov nemají žádný problém ani památkáři. "Na stavební úpravy vily Košťál je vydáno stanovisko Národního památkového úřadu a stanovisko architekta Prahy 6. Obě jsou více než pozitivní. Všichni byli v naprosté shodě s návrhem a oceňovali přístup k rekonstrukci," sdělila Rochová. Podle ní nebyla vila od roku 1932 nikdy opravována. Nyní v domě podle architektky probíhají udržovací práce a objekt je čištěn, následně začne samotná rekonstrukce. "Do nosných konstrukcí se v žádném případě nezasahuje a žádné podzemní garáže tam neplánujeme," ujistila.
 
Vilová kolonie Baba postavená v roce 1932 představuje světově proslulý soubor 33 individuálních staveb pro rodinné bydlení. Díky svým jedinečným kvalitám byla kolonie roku 1993 vyhláškou hlavního města Prahy prohlášena městskou památkovou zónou.

Současná ochrana je nedostatečná

Navzdory tomu však stále častěji dochází k jejich poškozování necitlivými úpravami nebo přestavováním jejich významných částí. Tyto zásahy pak neadekvátně mění architektonicky unikátní tvar a proporce vil. Statut památkové zóny totiž chrání pouze kolonii jako celek, nikoliv jednotlivé její budovy.
 
V nedávné minulosti bylo v Praze 6 zbořeno na různých místech už několik vil, naposledy se bourání týkalo stavby na náměstí Před Bateriemi nedaleko evangelického kostela ve Střešovicích. Z historicky cenné lokality Ořechovka pak bez povolení zmizely dvě vily. Jedna z nich patřila známé módní návrhářce Blance Matragi. Za obě demolice úřady vyměřily sankce. Pokutu pro Matragi ale nakonec magistrát zrušil. "Ořechovka je také skvělá, ale asi tam nebudeme prohlašovat památkou každý dům. Tam by památková zóna mohla stačit, pokud se bude skutečně dodržovat," dodal historik umění Richard Biegel.




Komentářů ve fóru: 2, přidat nový

Související odkazy:

Deník.cz
Článek "Ohrožený architektonický skvost dostane novou šanci"
http://stavbaweb.dumabyt.cz/pamatkova-ochrana-osady-baba-bude-rozsiena-12943/clanek.html
Problematika na StavbaWeb
J.R.A.
Projekt rekonstrukce "Košťálovy vily" na webu J.R.A.