Praha 6 ztrácí tvář

Mimořádné zastupitelstvo: rozhovor v ČT, radnice mění text novinky!

Studio ČT24, 15. února 2013

zveřejněno: 19. února 2013
značky: Bubeneč | Dejvice | úřad MČ | Line - Lední medvěd

Po skončení mimořádného zastupitelstva, řešícího veřejný zájem na Kulaťáku a rekonstrukci radnice, vydala Praha 6 na svém webu novinku se zmínkou o pořadu Studio ČT24, který se tématu věnoval. Záhy však byla tato novinka nahražena oficiální zprávou ČTK.

Při bližším ohledání radničních webových novinek zjistíte, že adresa novinky (URL) vztahující se k mimořádnému zastupitelstvu je poněkud odlišná od odkazů na novinky ostatní. Ve valné většině případů je URL odvozováno od nadpisu novinek. V případě zmiňované novinky je tomu zcela jinak. URL je ct24-video-spor-o-dostavbu-vitezneho-namesti, kdežto nadpis ČTK: ZASTUPITELSTVO PRAHY 6 K ZÁSTAVBĚ VÍTĚZNÉHO NÁMĚSTÍ, následovaný oficiální zprávou ČTK. O videu z pořadu ČT samozřejmě v textu ani zmínka. Není to podivné? Novinku hned po jejím zveřejnění jsme četli jen zběžně, zcela jistě byl dole na konci novinky obrázek rozhovoru redaktora s Petrou Kolínskou (SZ) a se starostkou Marií Kousalíkovou (ODS) ze zmiňovaného televizního pořadu. Bohužel jsme stránku neuložili - nikoho by nenapadlo, že se může její obsah změnit!

Rozhovor je zajímavý, argumentace P. Kolínské poměrně velmi výživná, možná proto se stalo upozornění na pořad na radničním webu nežádoucí. Kdo k tomu zavelel? Celý rozhovor přetiskujeme, můžete se na něj podívat v archivu pořadu Studio ČT24 - rozhovor začíná v čase 54:10.

Redaktor ve studiu: Zastupitelé Prahy 6 se dnes na návrh opozice vrátí k diskuzi o sporné zástavbě lukrativního pozemku na Vítězném náměstí v Dejvicích. Opozice chce znovu jednat o budoucí podobě a funkci budovy, která má na obecním pozmeku vyrůst. Návrhy se jí ale pravděpodobně prosadit nepodaří. Patrně pro ně nenajde dostatečnou podporu. Vedení radnice stejně jako investor totiž výtky vytrvale odmítají. Situaci sleduje Daniel Stach. Dane, zdravím tě, je opozice opravdu be šance? A co jí konkrétně vadí?

Redaktor: Dobré odpoledne, v tuhletu, pardon, dobré dopoledne ještě pár minut, v tuhle chvíli zastupitelstvo ještě jedná, na tom zastupitelstvu je přítomno  také zhruba 20 až 30 občanů, kteří se do diskuze zapojují a opozice kritizuje především možný prodej pozemků u Vítězného náměstí. Jaké jsou ty konkrétní požadavkuy a konkrétní argumenty, to už se zeptáme Petry Kolínské ze Strany zelených, dobrý den, a čím se hájí radnice odpoví Marie Kousalíková, starostka Prahy 6, hezký den i vám. Paní Kolínská, vy tvrdíte, že konkrétně radnice bude muset pozemek prodat podle požadavků nového občanského zákoníku a to skupině PPF za zlomek tržní ceny. Jaké jsou vaše argumenty?

Kolínská: Ten argument je takový, že PPF bez výběrového řízení získala předkupní právo a věcné břemeno na tom pozemku, nový občanský zákoník předpokládá jednotu ve vlastnictví pozemku a objektu, který na něm stojí. Já tady paní starostce nabízím sázku, že do osmi let radnice ten pozemek prodá a prodá ho PPF.

Redaktor: Bude ho muset radnice prodat?

Kousalíková:  No určitě ne, já bych si dovolila tady zacitovat to věcné břemeno: vlastník pozemku, to je Městská část Praha 6 je povinna strpět na svém pozemku oprávněného, tj. Vítězné náměstí a.s., neboli Pépéefka, výstavbu a následné využívání budovy nemovitosti za úplatu, tj, 9 milionů ročně, a je to na dobu neurčitou.  Čili neustále dokud se někdo nerozhodne že to že skutečně to prodá jak říká Petra Kolínská, já si myslím, že ve svém věku už tady za 8 let nebudu, tak nemůžu slibovat něco, co bude za 8 let, ale pokud bych mohla hovořit za sebe, tak stoprocentně bych tu sázku přijala jakkoliv vysokou, protože jsem přesvědčena, že bysme ten pozemek prodat neměli.

Redaktor: Taková garance vám stačí?

Kolínská: No samozřejmě, že nestačí, a dojde na má slova, ale nejde o to, že se ten pozemek prodá nebo neprodá, jde o to, že už nikdy nezjistíme, jaká byla ta správná tržní hodnota toho pozemku, protože si představte, že kupujete pozemek, na kterém stojí budova, která vám nepatří. Vyloučeno. To znamená, že jediný, kdo ten pozemek bude chtít koupit, je ten, kdo na ní postaví tu budovu.

Redaktor: Vy jste dnes na tom zastupitelstvu řekla, že mestká část bude - vyplývá z té smlouvy - bude muset poskytovat součinnost ke splnění podmínek pro výstavbu stavby a radnice tak přišla o možnost ovlivnit, co na náměstí vznikne. Paní starostko, máte stále šanci ovlivňovat to, co tam vzniká, ano, nebo ne?

Kousalíková: Já si myslím, že v době, kdy vznikla ta architektonická soutěžý, kdy vzešly 3 návrhy, a potom ten vítězný návrh pana archtekta Hubičky, takže ta byla za účasti všech zastupitelů Prahy 6 ještě v minulém období.

Redaktor: Platí to?

Kolínská: Ve smlouvě je uvedeno, že nebudeme investorovi ztěžovat jeho záměr. Záměr investora je mít tam budovu, která bude co nejvíc vydělávat, to znamená bude co největší a bude v ní co nejvíc kanceláří, které přinášejí zisk.

Redaktor: To znamená podle vás je to nejednoznačně zadané v té smlouvě?

Kolínská: Podle mně je v té smlouvě, která je pro Prahu 6 nevýhodná, Praha 6 říká investorovi, na našem pozemku si můžeš dělat, co chceš.

Redaktor: Paní starostko, proč jste se rozhodli, že budete chtít měnit územní plán, ze kterého by vypadla podmínka užití části pozemku pro veřejné vybavení?

Kousalíková: Tak samozřejmě ten pozemek není VV neboli veřejné vybavení, ale je tak zvané SMJ plocha, kde může být tato administrativní budova bez problému, to i paní Kolínská určitě moc dobře ví, ale je tam malý čtvereček zakreslený graficky, jako VV a to byla plocha, která byla právě připravena pro tu radnici, případně  pro tu správní budovu, jak tam bylo napsáno, že by tam mohla být postavena radnice, protože  to je už neaktuelní, radnice je tady je zrekonstruovaná, ja krásná, myslím, že všichyni občané jsou spokojeni, tak v tom okamžiku je zbytečné, abysme tam ten malý čtereček VV drželi.

Redaktor: Je to zbytečné tedy nebo ne?

Kolínská: Občané Prahy 6 musí na finanční úřad jezdit na Prahu 7, občané Prahy 6 musí jezdit na Prahu 1, když jsou k soudu pro Prahu 6, to znamená určitě by se našlo několik institucí, které by rádi přesídlili na Prahu 6. A ta budova měla být polyfunkční, mělo tam být více funkcí, v tuto chvíli si pépéefka vymohla výjimku 80 % pro administrativu. To není podle nás polyfunkčnost.

Redaktor: Dámy oběma vám děkuji za rozhovor. Diskuze tady bude ještě určitě hodně hodně akční a hodně v uvozovkách divoká a bude pokračovat až do pozdních večerních hodin.




Komentářů ve fóru: 2, přidat nový