Praha 6 ztrácí tvář

Výstava: Letos Praha 6 tvář neměnila, ale měla perspektivy



zveřejněno: 13. října 2010
značky: Chalupa | úřad MČ | územní plán | výstava | výstavba | životní prostředí

Přinášíme krátkou textovou ale o to bohatější obrazovou zprávu z letošní (přejmenované) výstavy projektů Prahy 6.

Tradiční "kulaťáková stanová" výstava Praha 6 mění tvář se ve svém jubilejním 5. ročníku proti minulosti v mnohém uskromnila: nepotřebovala nákladný stan a vešla se do málo využívané a existenci končící obřadní síně, zkrátila název na Perspektivy Prahy 6, byla otevřena jen ve všední dny a ušetřilo se i za návštěvní knihu, která ve Skleňáku jednoduše nebyla.

Přitom z výstavy před 6 lety v roce 2004 byly vybrané citáty z návštěvnické knihy zveřejněny přímo na webu Prahy 6, k dispozici byl i poměrně rozsáhlý katalog vystavovaných projektů, další turnus výstavy v roce 2006 se na webu Prahy 6 uskromnil na soutěž 7 divů Prahy 6, a pro poslední "měnící se tvář" Prahy 6 v roce 2008 zbylo na webu radnice už jen stručné oznámení akce.

Právě výstava v roce 2008 se stala podnětem spontánního zrodu naší iniciativy, kdy vzniklo trošku sarkasticky pojmenované Prohlášení Praha 6 ztrácí tvář, které jsme vlepili právě do návštěvní knihy. Kromě ironizující verze plakátu výstavy jsme na webu uveřejnili i řadu kritických zápisů návštěvníků výstavy - řadových občanů - z této návštěvní knihy.

Návštěvní kniha asi mohla být klidně i letos - totiž příliš důvodů k negativním názorům vystavované projekty nedávaly: roztrhl se pytel s zdařilými rekonstrukcemi i plány mateřských školek, oprášil se úspěch "koňského" náměstíčka, povedeného areálu na Ladronce, pohromadě bylo vidět plánky probíhajících (i když milionových) úprav menších parčíků; porovnání dřívější a nové podoby chodníků vyvolávalo jistě kladné pokyvování hlavou (i když přitom leckde zmizela památkově chráněná původní tzv. "pražská mozaika").

Vydařeně vypadá i rekonstrukce radnice. Řada retrospektivních dopravních téměř plakátů neměla co pokazit. Největší porce (venkovních) výstavních panelů byla věnována přeměně skladových a vojenských areálův Ruzyni na obytný prostor pro cca 10 tisíc obyvatel. Zda je to myšleno vážně, těžko soudit - radnice totiž současně povoluje v areálu výstavbu nových hal.

Také neblahé důsledky Blanky jsou zjemněny - kromě zazelenění Malovanky radnice navrhuje v okolí Blanky určitá zvýhodnění i pro chodce. Z diskutablnějších témat zbyly jen 2 obrázky uvažované Břevnovské radiály a panel rozvoje letiště s novou ranvejí. Žádná dostavba ("obestavba") hotelu Diplomat a výstavba dalších administrativních center, automobilový tunel do Podbaby, žádné další zábory zatím zelených ploch (Strnadovy zahrady,Šárka, Kulaťák). Téměř idyla.

Zhruba před rokem jsme předali panu starostovi Chalupovi i zastupitelům další otevřený dopis "Zachovejme Praze 6 přívětivou tvář", ve kterém znovu vyjadřujeme znepokojení nad vývojem Prahy 6 a vyzýváme k větší starostlivosti a moudrému ovlivnění budoucnosti Prahy 6 ve spolupráci s urbanisty i veřejností. Na zastupitelstvu naše podněty projednány nebyly, v rámci připomínkování konceptu nového Územního plánu HMP jsme se dozvěděli o údajném nekonkrétním "proklamativním" charakteru výzvy.

Přesto si můžeme dnes např. v samém středu Kulaťáku přečíst dříve nevídanou větu v předvolebním sloganu starosty Chalupy k zástavbě Kulaťáku: "Ať rozhodnou experti s účastí veřejnosti". A účast odborníků i občanů při chystaných změnách na Praze 6 byl přesně jeden z požadavků naší výzvy.

(odkaz ke stažení obrázků s původním velkým rozlišením je v diskusním fóru)



Komentářů ve fóru: 2, přidat nový