Praha 6 ztrácí tvář

Vincentinum: Nadační fond hodlá vydělat na darované nemovitosti, charita jde stranou

Reportéři ČT, 29. července 2013

zveřejněno: 2. srpna 2013
značky: Břevnov | Petynka | výstavba | Vincentinum

Reportéři ČT přinesli podrobnou reportáž o Vincentinu v Břevnově. O této lokalitě jsme se již zmiňovali v souvislosti s jistým boomem staveb pro seniory, zaznamenali jsme o něm diskuzi na výstavě P6 mění tvář. Přebíráme text z webu ČT a přidáváme několik vizualizací uvažované nové zástavby.

Praha - Nadační fond Vincentinum dostal v roce 2006 bezúplatně od ministerstva obrany zchátralý letohrádek s lukrativními pozemky. Fond přislíbil objekt zrekonstruovat a vykonávat zde charitativní činnost. I po sedmi letech však budova chátrá dál a na charitativní účely není ani pomyšlení. Fond totiž hodlá letohrádek v brzké době poslat k zemi a na pozemcích postavit komerční bytový dům. Záměry Nadačního fondu Vincentinum zmapoval Lukáš Landa z pořadu Reportéři ČT.

Nadační fond Vincentinum budovy bývalého letohrádku Petynka – takzvaného Vincentina, bezúplatně získal v roce 2006 od ministerstva obrany pod příslibem, že bude objekt udržovat a po dobu 25 let zde bude provozovat charitativní činnost. Nic takového se zde ale už šest let neděje.Už tehdy při převodu majetku bylo evidentní, že se do objektu musí investovat mnoho peněz na nutnou rekonstrukci. Fond ale žádné takové finance na opravu neměl a zřejmě je nemá ani dnes. Dům i okolí jsou neudržované, budova opuštěná a zchátralá. Podle místních obyvatel jde o pouhý úmysl fondu, aby měl důvod k jeho demolici.

Nadační fond se nedlouho po bezúplatném převodu majetku rozhodl, že bude lepší a ekonomičtější budovy zbourat a postavit nový bytový dům. Praha 6 to však v roce 2008 na jednání rady striktně odmítla. Po neúspěchu tohoto plánu se tedy fond spojil se společností Limes Romanus, aby spolu vymyslely, jak budovu přeci jen zbourat a na pozemcích byty postavit. Podle jejich plánu měl Nadační fond lukrativní pozemky v pražském Břevnově v odhadované hodnotě 93 milionů převést právě na společnost Limes Romanus. Ta by jim na oplátku koupila pozemky na místě bývalé mateřsky školky v Loděnicích u Berouna a na nich postavila nový objekt určený pro charitativní činnost. Břevnovské pozemky by se tak mohly definitivně zastavět.Proti tomu v současné době brojí občané Prahy 6, kteří sbírají podpisy pod petici. Ministerstvo obrany už za toto nezodpovědné konání udělilo Nadačnímu fondu Vincentinum smluvní pokutu ve výši 48,5 milionu korun za porušení dohodnutých podmínek. Zástupci fondu ale odmítají své pochybení přiznat a k zaplacení pokuty se nemají.

Fond spoluzakládal bratr bývalého ministra Cyrila Svobody

Nadační fond Vincentinum vznikl v roce 1992 s tím, že by rád navázal na činnost spolku, který tu od začátku 20. století provozoval dům pro handicapované a který budovy a pozemky až do padesátých let vlastnil. Údajně má jít o přímého pokračovatele. Už krátce po svém založení fond usiloval o získání objektu Vincentina v rámci restitucí. Neúspěšně. Nadační fond spoluzakládal Josef Svoboda – dvojče dlouholetého ministra několika vlád Cyrila Svobody, který v devadesátých letech působil jako poradce místopředsedy vlády pro restituce. "V životě jsem se Vincentinem nezabýval, nikdy jsem s tím neměl nic společného," uvedl Cyril Svoboda pro pořad Reportéři ČT.

Sám Josef Svoboda působil ve vysoké funkci na ministerstvu financí, které bezúplatný převod majetku Vincentina také schvalovalo. Dnes tajemník katedry kybernetiky na ČVUT v Praze zaslal vyjádření pouze prostřednictvím e-mailu: "Moje působení v Nadačním fondu Vincentinum bylo jen služba potřebným, tedy charita, a žádný můj osobní prospěch či zájem. Co se týká vydání objektu, můj první a poslední akt byl podpis na žádosti o vydání. Pak jsem se aktivně nijak neúčastnil žádných jednání a navíc jsem byl s rodinou v zahraničí. Při podání žádosti jsem vůbec nedoufal, že k vydání objektu nakonec dojde."




Přidat do fóra komentář ke článku