Praha 6 ztrácí tvář

V soutěži na Kulaťák půjde i o sochy

(Vítězné náměstí)

zveřejněno: 1. dubna 2017
značky: Dejvice | Kulaťák | radnice | veřejný prostor

V rámci přípravy mezinárodní dopravně - urbanistické soutěže na novou podobu Vítězného náměstí se rozjíždí nové záměry na další vylepšení veřejného prostoru.

V souvislosti s přípravami zadání mezinárodní soutěže na novou podobu a celkovou rekonstrukci Vítězného náměstí, která se chystá ve spolupráci s magistrátem, přichází Městská část Praha 6 s dílčí soutěží o umělecký objekt (sochu či sousoší), který by důstojnou avšak i neokázalou formou zobrazoval klíčové osoby, které v posledním čtvrtstoletí formovaly tvář Prahy 6 ku spokojenosti jejích obyvatel.
 
„Doposud úvahy o nové podobě náměstí probíhaly pouze v rovině řešení svízelné dopravní situace způsobené zprovozněním tunelu Blanka a ve druhé rovině ve stanovení urbanistické koncepce,“ sdělil nám člen Komise pro kulturu a historii při Radě městské části Prahy 6 (jméno redakce zná, ale respektujeme jeho přání nebýt jmenován), „do uvažovaného rozšíření veřejného prostoru je však již od začátku příprav třeba myslet i na nějakou přidanou hodnotu.“

Zjistili jsme, že představy komise se pohybují někde mezi alegorickým sousoším ve stylu pomníku Mistra Jana Husi, které důvěrně známe ze Staroměstského náměstí, až po piedestal v podobě korintského sloupu, jakým se pyšní Trafalgarské náměstí v Londýně.  V podobném duchu se vyjádřil i Štěpán Toman ze společnosti Ting Architects - „Kulaťák“ by se mohl proměnit podobně jako věhlasné londýnské náměstí (Š. Toman je členem pracovní skupiny, která chystá zadání pro mezinárodní soutěž).
 
V případě sousoší by své místo na pomníku našla řada osobností nejen z řad dřívějších radních, ale i snaživých úředníků (nesměli by chybět nestoři, např. vedoucí stavebního úřadu Petr Malotin, či (ex)šéf rozvojář Béba Beránek), v případě sloupu by se zřejmě ještě rozhořela ostrá diskuse nejen o jeho výšce, ale také o tom, zda na jeho vrchol patří spíše Pavel Bém nebo Václav Chalupa.




Přidat do fóra komentář ke článku