Praha 6 ztrácí tvář

Transparency International žaluje radní Prahy 6, měli způsobit škodu za desítky miliónů

Novinky.cz, 20. února 2014

zveřejněno: 20. února 2014
značky: úřad MČ | Fimos

Nedávno jsme převzali článek z iHNED.cz a informace z Reportérů ČT o podivném obchodu naší radnice v řádu desítek milionů. Transparency International nyní podala na radnici trestní oznámení. Key Investments, Fimos, korunky nám pěkně ubývají.

Nezisková organizace Transparency International (TI) podala na konci minulého týdne trestní oznámení na radní z Prahy 6. Způsobili údajně škodu za skoro 100 miliónů korun. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informoval analytik TI Jiří Fiala. Kauza se týká odkupu akcií společnosti Fimos.

Podle TI byla majoritním akcionářem Fimos Tamara Kotvalová, tehdejší manželka poslance a vlivného politika ODS Petra Bendla. Bendl působil jako předseda dozorčí rady této společnosti. Funkci předsedy představenstva plnil advokát Tomáš Jindra, Bendlův poradce a údajně jeden z blízkých spolupracovníků kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga, uvedla TI v tiskové zprávě.

TI podezírá radní z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Rada a následně i zastupitelstvo a orgány radnicí vlastněné společností Sneo schválily koupi akcií v roce 2009. Šlo o obchod za 75 miliónů. Vedení městské části tak majitele firmy vyplatilo z dlouhodobého pronájmu areálu Na Dračkách ve Střešovicích, kde měly následně vzniknout byty. Peníze získané jejich prodejem chtěla Praha 6 použít na sociální účely. Dosud se tak ale nestalo.

"Z analýzy nájemních smluvních vztahů vyplývá, že část areálu již mohla být uvolněna v době plánování investičního záměru a nebylo tak třeba ji vykupovat z dlouhodobého nájemního vztahu do roku 2017," vysvětlil Fiala. Praha 6 přitom podle něj dostatečně nezohlednila rizika a případné ztráty, které se vyšplhaly do desítek miliónů.




Přidat do fóra komentář ke článku

Související odkazy:

Novinky.cz
Transparency International žaluje radní Prahy 6, měli způsobit škodu za desítky miliónů
Transparency International
Radní Prahy 6 schválili nepotřebnou investici, která připravila občany této městské části o 99 mil. korun
Reportéři ČT
Odměna pro manželku Petra Bendla? Za nevyužitý areál dostala miliony
IHNED.cz
Praha 6 dala za areál 75 milionů Bendlově rodině. Slíbené byty a školka dodnes nestojí