Praha 6 ztrácí tvář

Šifra mistra Béma

Respekt, 9. března 2009

zveřejněno: 17. března 2009
značky: magistrát | územní plán | životní prostředí

Pražané (také šestkoví zahrádkáři) začínají zkoumat, jak mohou mluvit do své budoucnosti

Mezi chatkami bude už brzy živo. Do zahrádkářské kolonie na pražské Ořechovce se začnou scházet lidé, začne se sít a rýt. Může to být ovšem jedna z posledních sezon, městská část Praha 6 má v plánu osady na svém území zrušit.

Celý článek si můžete přečíst v Respektu č. 28 z 9. 3. 2009odkaz na jiný server

Článek si všímá šifrované řeči magistrátních úředníků a označuje ji "magistrátštinou". Podle všeho má tato řeč jediný smysl: obyvatelům vše zatemnit, potřebné informace znepřehlednit a co nejvíce ztížit jejich vyhledání. Podstatným (a náležitě ukrytým) dokumentem poslední doby jsou Zásady územního rozvoje, které jsou důkladně ukryty pod názvem "Vystavení veřejné vyhlášky -- oznámení o zahájení řízení o vydání ZUR MHMP opatřením obecné povahy od 18. 2. 2009 do 6. 4. 2009."odkaz na jiný server Důležité je, že se občané mohou k němu vyjádřit do 6.dubna 2009. Samotné zásady jsou ukryty ve dvou velmi obecných dokumentech "výrok"odkaz na jiný server a "odůvodnění"odkaz na jiný server, ze kterých ale plynou některé důležité skutečnosti - například že silniční okruh kolem Prahy povede přes Suchdol a že se rozšíří ruzyňské letiště.

Občanům v nerovném boji s úřednickou magistrátní mašinérií nabízejí Arnikaodkaz na jiný server a Ekologický právní servisodkaz na jiný server; radit by ale měli i úředníci - že se příliš nečiní se redaktorka přesvědčila na příkladu Martina Čemuse z odboru územního plánu.

Občané mohou podat na úředě "připomínku", nebo raději vážnější "námitku" vyžadující nejméně 500 podpisů.

Redaktorka dále uvádí, že jinde v Evropě jsou rozvojové plány daleko přístupnější, naproti tomu např. v posledním vydání magistrátního plátku Listy Prahyodkaz na jiný server není o územním rozvoji ani zmínka!




-sq-

Přidat do fóra komentář ke článku