Praha 6 ztrácí tvář

Praha otevře nový územní plán občanům

E15, 14. března 2013

zveřejněno: 22. března 2013
značky: magistrát | úřad MČ | územní plán

O Metropolitním plánu HMP se již mluvilo dříve, a chvilku byla tato idea u ledu. Nyní zveřejnil magistrát návrh jeho zadání. Nenahraje nový plán developerům? Nebude více prostoru pro korupci? Přebíráme článek z deníku E15 a přidáváme několik obrázků.

Pražané a městské části, v podstatě kdokoliv, může od zítřka připomínkovat nový metropolitní územní plán. Magistrát odstartuje první fázi, na internetu zveřejní jeho zadání. Hlavní město by měly vybarvit podle záměru náměstka primátora Tomáše Hudečka pouze čtyři barvy, pozemky se rozdělí na zeleň, produkci, bydlení a rekreaci. Současný plán má 28 barev.

„Zítra je den 'D', zahajujeme projednávání zadání metropolitního územního plánu,“ uvedl Hudeček. Pro veřejnost i městské části pražský magistrát uspořádá v pátek seminář. V rámci první fáze projednávání město zveřejní pouze textový dokument, který neobsahuje žádné mapy a z velké části vychází ze stavebního zákona. Na zaslání připomínek budou mít městské části čas dva týdny od chvíle doručení.Zahájení druhé fáze, která již zahrnuje mapu, předpokládá Hudeček v září, poté, co první část schválí městští zastupitelé. Hotovo by mělo být do konce roku 2015, poté přestanou podle stavebního zákona platit staré územní plány měst a obcí a samosprávy. Kdyby město termín nestihlo, nastal by stavební chaos.

Náměstek Hudeček po svém nástupu do funkce zrušil původní koncept územního plánu, který Praha připravovala již od roku 2008. Plán počítal s členěním území do 12 barev. Nová koncepce má podle Hudečka zabránit korupci a zjednodušit zadávání územních změn. Metropolitní mapa má mít měřítko 1 : 25 000 na rozdíl od současných 1 : 10 000, které vyžaduje i stavební zákon. Hudeček se při přípravě inspiroval anglosaským modelem.

„Původní územní plán byl díky své exaktnosti a jasnosti korupci nepřístupný, neboť jasně říkal, co kde může a nesmí být a v jakém objemu. Korupce byla možná pouze v jeho změnách a úpravách. Nový plán, tak jak byl představen médii, se nám zdá velmi flexibilní, a tím pádem samozřejmě umožňující větší prostor pro radnice a politiky. Pevně věříme, že bude dále rozpracován,“ sdělil již dříve pro týdeník Euro Štěpán Havel, finanční ředitel společnosti Finep. Hlavní zodpovědnost při zadávání územních změn podle Hudečka leží na městských částech, které samy ví nejlépe, co je pro jejich občany dobré a mají přehled o svém území. Investoři by tak měli podle Hudečka mířit se svými plány hlavně na místní radnice.

Než zastupitelé nový územní plán schválí, musí jednotlivé změny projednávat postupně. Během posledního roku tak projednali až dvě stovky změn. Do zastupitelstva nyní bude putovat proměna Masarykova či Smíchovského nádraží, kterou schválili radní. Významné celoměstské změny většinou neprocházejí bez emocí. Slovní přestřelka mezi městskou částí Praha 5 a Hudečkem se strhla naposledy kvůli výstavbě na stolové hoře Vidoule. Společnost Ekospol by zde ráda vybudovala bytové domy. Praha 5 si výstavbu nepřeje, přesto ale podle Hudečka předložila změnu územního plánu.

Přípravu metropolitního plánu, kterou loni v červnu schválilo městské zastupitelstvo, má na starosti architekt Roman Koucký. Za soubou má už například přípravu územního plánu v Teplicích.




Komentářů ve fóru: 2, přidat nový

Připojené dokumenty:

Návrh zadání Územního plánu hlavního města Prahy (Metropolitního plánu)  (soubor PDF, 544 kB)
Zdroj: Portál územního plánování HMP
Veřejná vyhláška o projednání návrhu zadání Územního plánu hlavního města Prahy (Metropolitního plánu)  (soubor PDF, 792 kB)
Zdroj: Portál územního plánování HMP

Související odkazy:

Článek v E15 o novém územním plánu HMP
Zadání nového ÚP na webu MHMP
Rozhovor s Romanem Kouckým v Radiožurnálu 15. 6. 2012
Téma rozhovoru je předeno převážně na téma nového územního plánu Prahy. Seznamte se s názory muže, který bude mít jeho přípravu na starosti.