Praha 6 ztrácí tvář

Park Ve Struhách - japonská zahrada se radnici nakonec nelíbí



zveřejněno: 5. září 2010
značky: Bubeneč | parky | úřad MČ | životní prostředí | park Ve Struhách

Pseudojaponská zahrada Ve Struhách nakonec nebude, nebudou se kvůli ní kácet ani žádné stromy. Zdá se, že přírodní a divočejší ráz rokle bude zachován. Radnice z původního záměru couvla.

V radniční aktualitě z 28. srpna 2010 si můžete přečíst:
Struhy zůstanou průchozí
Úpravy začaly v srpnu i v parku Ve Struhách. Uvažovaný projekt japonské zahrady v parku podél ulice Na Marně je zapomenut. „Projekt navržený architekty se nelíbil ani radnici, ani občanům, navíc byl drahý. Proto jsme od nápadu ustoupili,“ řekl místostarosta Jan Záruba odpovědný za životní prostředí. V rámci revitalizace nebudou káceny žádné stromy a provedou se pouze dílčí úpravy zeleně. Park nebude mít původně uvažovaný altánek, ani nebude oplocen. Oplocení dostane jen plácek ke sportování, který bude opraven a tak jako celý park nadále zůstane přístupný veřejnosti. Součástí díla je oprava stávajících cest zámkovou dlažbou. Nadbytečné asfaltové plochy se nahradí z části zelení. Nově zaústěno bude ve své spodní části koryto potoka. Celková cena díla bude 5,7 milionu korun.

Je to zvláštní obrat: před rokem p.radní Záruba považoval za přirozené, že kvůli úpravě na orientální zahradu  se pokácejí některé stromy, po prvních nespokojených ohlasech vystoupil i pan starosta s plamenným projevem s obhajobou japonské zahrady.

Velkou zásluhu na zachování stávající přírodní podoby parku však mají i občané, kteří vytrvale interpelovali na zasedáních zastupitelstva, dokonce se jim podařilo dostat kontroverzní rekonstrukci parku do regionálního vysílání ČT (22. května 2010):

Lidé odmítají park v japonském stylu
Přírodní park Ve struhách v Praze 6 chtělo vedení městské části přetvořit v pěstěnou zahradu s japonskými prvky. Proti záměru se ale zvedla vlna protestů z řad místních obyvatel. Těm projekt za třicet milionů připadal jako plýtvání. Nesouhlasili také s kácením stromů a dvoumetrovým oplocením. Radnice teď ustupuje. Úpravy prý budou levnější, plot zmizí a chystá se nová výsadba zeleně. ...projekt japonské zahrady ... se ale nesetkal s pochopením místních a ti se proti němu začali bouřit... ... Nyní vedení městské části ustupuje a přichází s novým, levnějším ... devět milionů. Záměr revitalizace parku projednala i Komise pro životní prostředí a velkolepý projekt zásadně zredukovala. "Ke kácení jsou určeny pouze tři stromy kvůli špatnému stavu. Místo toho budou vysazeny čtyři vzrostlé stromy – sakury," uvádí starosta Městské části Praha 6 Tomáš Chalupa. ...

Původně bylo plánováno 50 miliónů (!) - citace z usesení rady z 18.11.2009:
V rozpočtu MČ Praha 6 na rok 2009 je na realizaci akce Rekonstrukce parku Ve Struhách na orientální zahradu zařazena částka ve výši 16,000.000,- Kč, na rok 2010 je navržena částka ve výši  34,000.000,- Kč.

Částka se "scvrkla" v květnovém pořadu ČT na miliónů 9, teď na necelých miliónů 6 (i to je úctyhodné!). Původní projekt, za který radnice zaplatila bezmála 2 milióny Kč, se může zahodit. Je zajímavé, a snad to už ani nepřekvapí, že odborníci na japonské zahrady ohodnotili tento projekt jako nedobrý.

Další podrobné informace k zamýšlené rekonstrukci naleznete ve starším článku.










Komentářů ve fóru: 4, přidat nový