Praha 6 ztrácí tvář

Park Cárdenase - kácení!?



zveřejněno: 26. března 2014
značky: Bubeneč | parky | úřad MČ | veřejný prostor | zeleň | park Lázaro Cárdenase

Konec března je běžně zmiňován jako poslední možný termín kácení stromů v období vegetačního klidu. Obáváme se, že poslední březnový víkend zaskučí na mnoha místech motorové pily. Dnes skučely v parku Generála Cárdenase.

Podle vyhlášky 189/2013 o ochraně dřevin, konkrétně podle § 5, je povoleno kácení v období tzv. vegetačního klidu. V tu dobu jsou fyziologické a ekologické funkce dřevin v útlumu. Období je vymezeno zhruba začátkem listopadu a koncem března. Podle tiskové zprávy Ministerstva životního prostředí ČR ze 14. března 2014 však letos nastoupilo jaro tak zhurta, že je období vegetačního klidu třeba považovat již za skončené. Jednoduše stromy pučí, rozkvétají a ptáci v jejich korunách začínají hnízdit.

V parku Genrála Cárdenase, o jehož připravované rekonstrukci jsme psali posledně, se dnes navzdory tomu zvuk motorové pily rozlehl. Pod jejími zuby se složil jírovec maďal - neboli lidově řečeno kaštan. Vzhledem k tomu, že v místě nebyla předem vyvěšena o kácení žádná informace, je možné, že je to předzvěst rozsáhlého kácení v rámci chystané rekonstrukce parku. Kácení by ještě mohlo propuknout v plné síle  - padnout má podle projektu na "rekonstrukci" parku  celkem 67 stromů - některé dokonce z důvodu dispozičních úprav parku (!) a k tomu mají zmizet v podstatě všechny keře. Je pravděpodobné, že radnice bude chtít mocí mermo kácet a rozjet projekt rekonstrukce - 20 milionů je totiž již schváleno k utracení.

Kácení si všimli pozorní obyvatelé z okolních domů, a tak v parku na jejich výzvu asistovala i městská policie. Ta může prověřit oprávněnost ke kácení. Pracovníci "údržby zeleně" povolení ukázat nemohli, totiž neměli ho - údajně leží na radnici. Povolení ke kácení by však měli mít u sebe, na místě prováděného kácení. Ke kácení byl určen ještě sousední strom - díky zájmu místních tento strom nakonec zůstal. Rozhodující i pro další stromy bude zřejmě nadcházející víkend, jakožto poslední březnový. Ten využili káceči např. předloni, kdy padly lípy v Thákurově ulici. Buďme tedy ve střehu. Pokud ve svém okolí zaznamenáte kácení, volejte na policii, inspekci životního prostředí i radnici. Foťte a napište nám na info[zavinac]praha6ztracitvar·cz.

Co dělat, rozevučí-li se ve vašem okolí motorové pily:

 
Doplnění 3. 4. 2014: Koncem března padl i druhý strom - sousední javor. Je zajímavé, že v dokumentu "Dendrologický průzkum a ocenění dřevin", který byl zpracován v listopadu 2013 pro účely rekonstrukce parku, není zmiňovaný javor mezi stromy navrženými ke kácení. Na dotaz místního obyvatele, jak to s kácením 2 stromů je, Odbor dopravy a životního prostředí MČ Prahy 6 odpověděl následující:
Odpověď Odboru dopravy a životního prostředí
 
Dobrý den,
 
Vámi zmiňované dřeviny jírovec a javor, byly odstraněny z bezpečnostních důvodů. U jírovce se jednalo o znetvořené torzo, které mělo navíc rozsáhlou hnilobu kmene. Co se týká jovoru, tak ten byl také napaden dřevokaznými houbami a navíc zde bylo nebezpečné tlakové větvení, které v kombinaci s hnilobou hrozilo rozlomení. Navíc se jednalo o javor stříbrný (Acer sacharinum), který má velmi křehké a nestabilní dřevo a v důsledku toho, v porovnání s ostatními javory i kratší životnost. Dřeviny byly pokáceny na základě rozhodnutí o povolení ke kácení, které bylo vydánou státní správou.
 
Co se týká rekonstrukce parku, tak to celé je v gesci OUR - odbor územního rozvoje. Pokud budete mít k tomuto připomínky, či dotazy, obraťte se přímo na OUR. Odbor dopravy a životního prostředí se snaží o maximální zachování stávající zeleně, každoročně provádíme velké množství ošetření vzrostlých stromů a ke kácení přistupujeme pouze v opravdu nutných situacích.



Přidat do fóra komentář ke článku