Praha 6 ztrácí tvář

Nedej se: výstavba u Kulaťáku. Pořad končí?!

ČT2: Nedej se!, 7. prosince 2012

zveřejněno: 19. prosince 2012
značky: Kulaťák | úřad MČ | územní plán | veřejný prostor | výstavba | životní prostředí | Line - Lední medvěd

S malým zpožděním připomínáme další díl publicistického pořadu Nedej se! Věnuje se zástavbě v okolí Kulaťáku. Pořad poskytující veřejnoprávní službu je již delší dobu odstrkován do málo divácky sledovaných časů, od ledna mu hrozí zrušení! Podpořete pořad v elektronické petici!

Plochy, které mohly sloužit jako veřejná zeleň, Praha postupně rozprodává nebo poskytuje za nízký nájem soukromým firmám pro výstavbu administrativních budov. V současné době obdržela soukromá firma stavební povolení pro výstavbu rozsáhlé administrativní budovy v sousedství hotelu Diplomat. Vlastníkem parku je Praha 6 a tyto pozemky pronajala na 70 let za pár milionů ročně.

Dalším příkladem je Vítězné náměstí, kde Radnice Prahy 6 vlastní zřejmě nejcennější pozemek v Praze 6. Tohoto rodinného stříbra se postupně zbavila pronájmem soukromé firmě a za zády obyvatel uspořádala takzvanou „soutěž“ pro několik architektů. Ze tří návrhů pak zvolila brutální osmipodlažní administrativní budovu, která nerespektuje okolí. O její podobě, která zásadním způsobem ovlivní podobu Vítězného náměstí, neproběhla žádná veřejná diskuze s občany ani s urbanisty. Tato budova nerespektuje dosavadní urbanisticky jednotou zástavbu, kterou navrhl prof. Engel, ani regulační limity území. Příkladem, že samosprávě ani státním úředníkům tyto limity nebrání v povolování výškových staveb, byl souhlas Prahy 6 s výstavbou třináctipodlažní skleněné věže na hraně Vítězného náměstí…




Přidat do fóra komentář ke článku