Praha 6 ztrácí tvář

Nedej se: Praha - metropolitní, územní, či žádný plán?

ČT2: Nedej se!, 14. října 2012

zveřejněno: 22. října 2012
značky: magistrát | územní plán | výstavba

Asi příliš diváků televizi v pátek či neděli dopoledne nezapne. ČT2 vysílá v tu dobu pořad Nedej se! V půli řijna se čtvrthodinovka věnovala situaci kolem územního plánu. Podívejte se na pořad v archivu ČT.

Pražský magistrát zveřejnil záměr vytvářet namísto dosud platných zásad územního rozvoje hlavního města takzvaný metropolitní plán. Ten by měl být na rozdíl od současnosti pořizován v měřítku 1:25000. Tedy mapové podklady k územnímu rozvoji by již nebyly tak detailní, dosud 1:10000, a především textové části pro metropolitní plán počítají pouze s několika specifikacemi využitelnosti území.

Navíc Metropolitní plán nemá žádnou oporu v zákoně. Dosud platné předpisy České republiky znají pouze územní plánování a veškerá správní řízení kolem stavební činnosti zkoumají především soulad s platným územním plánem. Co je v nesouladu nelze ani povolit. Aktivita současných radních na Pražském Magistrátu hrozí vyústit v situaci, kdy nebude schválen ani územní plán, jak dosud vyžaduje zákon, ani plán metropolitní a Praha bude rozdělována na přání developerů.

Pokud totiž není schválen nový územní plán a starý již pozbyl platnost, pak je prostor pro volnou tvorbu úředníků. Je to záměr nových tváří na Pražském Magistrátu, nebo si radní s tímto nebezpečím poradí? Zkušenosti máme již z let těsně po revoluci, kdy směl každý všechno.




Přidat do fóra komentář ke článku