Praha 6 ztrácí tvář

Farmářské trhy na Kulaťáku i příštích 99 let



zveřejněno: 1. dubna 2013
značky: Kulaťák | úřad MČ | územní plán | životní prostředí

Na letošních velikonočních farmářských trzích na Kulaťáku měla radnice městské části Praha 6 vůbec poprvé svůj informační stánek. Je to událost předznamenávající podobu Kulaťáku na příštích 99 let.

Radničními novinkami proběhla - sice krátká a nenápadná, ale o to závažnější - zprávička s titulem POPRVÉ V HISTORII MÁ RADNICE PRAHY 6 NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH SVŮJ STÁNEK."Lidé tam najdou informační materiály z radnice, chceme ho využívat i pro různé ankety. Trhy jsou svojí návštěvnostní lámající rekordy ideální příležitostí, jak rychle a u velkého počtu obyvatel zjistit, co by si v Praze 6 přáli a co by chtěli změnit," řekl místostarosta Prahy 6 Jan Záruba.

Jak jsme se dozvěděli z dobře informovaných radničních kruhů, je to začátek nové éry. Právě převratný zájem jak veřejnosti, tak trhovců, dělá totiž velkou tlustou čáru přes dosavadní záměry.  Na prostranství chystala Sekyra Group výstavbu komplexu s názvem Dejvice Center, kde kromě množství kancelářských ploch měla mít svoje zázemí i VŠCHT. Ano, VŠCHT hraje jednu z hlavních rolí, patří jí totiž převážná část pozemků v předmětné ploše. Asi se ptáte, proč další kanceláře, když jich je po Praze nadbytek? I nám to vrtalo hlavou, ale to ozřejmil už asi před 2 měsíci tiskový radniční mluvčí Adam Halmoši: "Ano, kanceláří je v Praze přebytek, tyto budou však na tak lukrativním místě, že se zkrátka musí vyplatit."

V tu dobu však ještě nemohl mít informace o událostech posledních dní (nebo mu zůstaly utajeny či ještě neprolnul do těch správných výše zmíněných kruhů). Na spadnutí je totiž čtyřstranná smlouva mezi radnicí, VŠCHT, Sekyra Group a o.s. Farmářské trhy. Zástupci zmíněných subjektů shodně potvrdili, že exstarostou založené trhy jsou velkolepým byznysem. Byznysem výnosnějším, než chystané Dejvice Center. Trhy tak zůstanou na Kulaťáku i pro další generace -  dalších nejméně 99 let.

VŠCHT jako vlastník většiny pozemků usoudil, že nové prostory nepotřebuje - zaměří se na efektivní využití kapacity budov v areálu ČVUT (proslýchá se, že dříve rozloučené bude opět sloučeno). Dále tedy nehodlá jednat ve věci prodeje či pronájmu pozemků firmě Sekyra Group, která již měla řadu projektů na Dejvice Center v šuplíku. A co na to firma  Sekyra Group? "Plně chápeme důvody k záměru. Nová úvaha vyhoví těm nejpotřebnějším - a to jsou místní obyvatelé. A o jejich spokojenost nám vždycky šlo. Spokojíme se tedy se zcela minimalistickou podobou uvažované zástavby," dodal jeden z vrcholných manažerů, který však chtěl zůstat v anonymitě. Dále se k záležitosti nechtěl vyjadřovat (bylo na něm vidět určité zklamání a rozčarování).

Souvislosti jsme se dozvěděli od mimořádně sdílného vedoucího odboru územního rozvoje Ing. arch. Bohumila Beránka: "Mohu potvrdit, že opravdu dojde jen k minimální zástavbě plochy, kam si naši vážení občané navykli pravidelně chodit na farmářské trhy. Chystáme totiž celoměstsky významnou změnu územního plánu - proběhne v extrémně zrychleném řízení - většina plochy v územním plánu zezelaná. Jak jsme se totiž dozvěděli z výzkumu agentury Factum Invenio, nevnímá většina našich občanů dosavadní změny ÚP příznivě. Pokud zelené plochy v ÚP dosud mizely, zasadíme se nyní o to, aby také nějaká zelená plocha přibyla" konstatoval, až nám zůstala ústa údivem otevřená. O to, že by návrh neprošel zastupitelstvem hlavního města Prahy, se nebojí. "Pokud prošly jistými kejklemi změny třeba v prostoru Strnadova zahradnictví, jistě se podaří na velké radnici zakejklit i Kulaťák, i když se jedná o změnu směrem opačným."

Starostka Kousalíková se dosud k záměru nevyjádřila, ale věříme, že bude jistě záměrem nadšena. Zastihli jsme alespoň tajemníka úřadu Jana Holického. "My vlastně vystupujeme v roli jakéhosi koordinátora. Protože část plochy dosud vlastníme, a zbylá plocha VŠCHT je plocha na území naší MČ, budeme samozřejmě do obecní kasy požadovat nějaký obolus. Původně jsme kalkulovali s částkou 10 miliónů ročně, ale když už jsme slevili na nájmu investorovi na Evropské 11, a proděláváme i na pozemku mezi Partyzány a Verdunskou, bylo by nemravné neslevit i farmářům."

Obchodní manažer o.s. Farmářské trhy nám odmítl sdělit, kolik zisk z pořádání trhů činí. Když jsme se však dotazovali, zda se vyplatí každý týden pracně stavět a vzápětí bourat takové množství stánků, slunečníků, lavic a stolů, pravil, že "kvůli pár šupům bychom to rozhodně nedělali" a když následně nasedl do přistaveného Lamborghini, usoudili jsme, že úplně dobročinná činnost pořádání trhů nebude.

Že to se záměrem zachování trhů v podstatě na věčnost myslí všichni zúčastnění vážně, svědčí i právě vyhlášená umělecká soutěž  - otevřená a mezinárodní (jiné radnice nepořádá) - na pomník otci-zakladateli farmářských trhů na Kulaťáku exstarostovi Tomáši Chalupovi.


 


 


Pozn. red. 19. 5. 2013: Byli jsme tiskovým mluvčím radnice upozorněni, že bychom měli aprílové články odlišit od ostatních. Sdělujeme tedy, že pravdivá je jenom citace p. Záruby v prvním odstavci. Ostatní jsou smyšleniny. Bohužel.




Komentářů ve fóru: 6, přidat nový